čtvrtek 27. srpna 2015

Kdo vyhrává investiční arbitráže

Když má zahraniční podnikatel pocit, že ho podrazil stát, ve kterém se rozhodl investovat, často nemá mnoho příležitostí k obraně. Někdy dokonce jen jednu – mezinárodní arbitráž. Z dosavadních dat se zdálo, že i před arbitry tahá investor za kratší konec provazu. Novější čísla ale mluví jinak.

Zahraniční investoři obecně státy nežalují nijak rádi. Často to totiž znamená konec jejich místního byznysu. Na druhé straně jde mnohdy o jedinou možnost, jak se svých práv domoci – navíc leckdy byznys po zásahu státu beztak končí. Jsou státy, které bez náhrady znárodňují zahraniční podniky nebo protiprávně ruší investorům licence na těžbu nerostů. Jindy jsou politici rafinovanější a elegantně se pohybují na hraně legality, když například omezují volnost podnikání nebo zavádějí mimořádné daně. Ostatně to je i příklad českých solárních arbitráží.

1 komentář:

frar řekl(a)...

THREE IMPORTANT RIGHTS


Three Rights which, in my opinion, should be preserved:
.
1 - The right to Mono-parenthood in Traditionally Monogamous Societies: see the blog "The Origin Of Sex-Taboo". [in English]
.
2 - The right to veto who pays (the taxpayer) - Semi-Direct Democracy: see the blog "Fim-da-Cidadania-Infantil". [in Portuguese]
.
3 - The right to survival of indigenous identities: see the blog "50-SEPARATISM-50." [in English]
.
.
.
P.S.
The separatists-50-50 doesn't seek pretexts to deny the Right to survival of others one... the separatists-50-50 only claim the Right to survival of Indigenous Identities (read: the 'globalization-lovers' must respect the rights of others one... and vice versa!)



F.R.A.R.