sobota 25. října 2014

Ghost Gunner

Asi před rokem jsem zde psal o umělohmotné pistoli The Liberator, kterou lze vytisknout na 3D tiskárně, a jejíž plány si stáhly z těch internetů desetitisícel lidí. Autorem byl jakýsi Cody Wilson, který se jakožto správný anarchista a libertarián snaží skrze technologii ukázat, že celá koncepce "státu" a národní regulace je zastaralá.



No, a novinkou v tomto zápasu je vznik pušky, kterou lze vytvořit doma, a to ne z umělé hmoty, která nic nevydrží, ale z kovu. Společnost Defence Distributed, což je organizace okolo Wilsona, vytvořila levnou domácí CNC frézu, která dokáže obrábět kov a udělat základní stavební díl pušky - pouzdro závěru (lower receiver). Frézu pojmenovali Ghost Gunner a za vstřícnou cenu 1200 USD si ji můžete pořídit pod stromeček. Další součásti pušky už lze koupit v běžném gun shopu. 

Možnost domácí produkce zbraní bez sériových čísel a bez nutnosti vlastnit zbrojní průkaz je zde. Regulace je zde opravdu krok pozadu...


Zatímco Liberator je podle Wilsona hudba budoucnosti, protože 3D printing a umělé hmoty jsou stále na začátku, Ghost Gunner je současnost. Kov je totiž prý "zlatý standard" současných zbraní.

Liberator to mezitím dotáhl do Victoria and Albert Museum v Londýně, největšího muzea dekorativního uměni na světě.

Žádné komentáře: