neděle 1. září 2013

Blame America First


Jako v jedné slavné řeči od Jeane Kirkpatrick, vždy existuje dostatek pisálků, kteří si rádi ukáží prstem na světového policajta. Přestože favoritem disciplíny je Noam Chomsky, najdou se i další. Jelikož dva formální přispěvatelé tohoto blogu jeden takový příspěvek na Fb doporučili, napíšu krátce, co se mi tam nezdá.


Jedná se o Zaútočí al-Amerikajda na Sýrii? od Jana Schneidera. Autor tvrdí, že by se Česko mělo postavit mocným a odmínout fantazii USA o chemickém útoku v Sýrii, což je jistě podvrh. Chemické zbraně totiž použili rebelové. Prý by se mělo říct nahlas, že USA teď vlastně spolupracují s teroristy, a že podle mezinárodního práva by se na Sýrii útočit nemělo.

Schneiderovy argumenty:
1) Syrský režim chemické zbraně nepoužil
Prý proto, že poblíž byly inspektoři OSN (takže by se na to přišlo), a proto, že rebelové jsou v zoufalé situaci, takže chtěli použitím chemických zbraní vyprovokovat zahraniční intervenci. Záleží Assadovi na inspektorech? Nevím. Jsou rebelové v zoufalé situaci? Kde? V celé Sýrii? Nebo jen u Damašku, kde k použití chemikálií došlo? Nevíme. Autor sice zmiňuje tajemné “zpravodajské zdroje”, ale necituje ani neodkazuje…

2) Američané chtějí chaos
Na zdroje svých tvrzení o situaci v Sýrii sice neodkazuje, ale cituje amerického paranoidního politologa, který tvrdí, že Američané vlastně chtějí mít Blízký východ v chaosu, aby ho mohli lépe ovládat. A do toho zapadá i snaha na Sýrii teď zaútočit...

3) Je to protiprávní
No, ano, Schneider sice tvrdí, že to není po právu, což je ale jaksi velmi jednoduché tvrzení. Proč protiprávní? A co kogentní normy mezinárodního práva? A co zákaz použití chemických zbraní? A co humanitární intervence? To jsou složité věci, kterými se Schneider jaksi nehodlá zabývat.

Takže, z mého pohledu, jednoduchý textík napsaný za hodinku. Ale proč ho doporučovat? Nevím.

P.S.:
- Zde argumentace britské vlády ohledně humanitární intervence.
- Zde argumentace americké vlády o indiciích ohledně použití chemických zbraní režimem.

P.P.S.:
Schneider tvrdí: "Přitom podle ruského ministerstva zahraničí sekretariát OSN již obdržel důkazy o provedení dubnového chemického útoku – syrskou protivládní opozicí..." Má na mysli vyjádření Del Ponte? Tak ať cituje, tedy "rozhovory s uprchlíky" a "silné podezření", a ne "důkazy".

Žádné komentáře: