čtvrtek 21. února 2013

Občas se nezadaří

Zajímavé kraťoučké zprávy, které by vás třeba minuly:
Z EUObserver: "None of 357 Danes passed when participating in last year’s EU concour, a recruitment competition selecting staff to all institutions of the European Union, reports Politiken. Danish Europe minister Nicolai Wammen is Friday launching a new initiative to attract more talented young Danish academics for the jobs in EU administration."
A z Euroskopu: "Čeští vědci zůstávají na posledních místech v úspěšnosti svých žádostí o evropské granty. Jejich úspěšnost u žádostí o granty od Evropské výzkumné rady (ERC) je 4,8 procenta, evropský průměr je zhruba 15 až 17 procent. (..) například maďarští vědci mají u žádostí o evropské granty dvanáctiprocentní úspěšnost a rakouští až dvaadvacetiprocentní. (..)
Nízká úspěšnost v získávání evropských grantů je podle Haňky způsobena možná také tím, že mladí čeští vědci se na fakultách a ve vědeckých ústavech potýkají s problémy s publikováním. Aby měl vědec úspěch, musí ukázat pro získání evropského grantu nejméně osm světových publikací, na nichž se ovšem nebude nikdo další podílet. V Česku je však běžnou praxí, že mladí vědci nepublikují jen pod svým jménem, ale uvádějí jako spoluautora školitele či jiné kolegy." S oním požadavkem osmi samostatných publikací mě dost překvapili, žil jsem v domnění, že třeba v lékařských vědách se jinak než kolektivně nepublikuje. Týmové publikace se staly normou ale i ve společenských vědách, EU podporuje všelijakou mezinárodní badatelskou spolupráci, což jaksi myšlence samostatného publikování moc neodpovídá.

1 komentář:

M.Ch. řekl(a)...

Myslím, že u těch publikací není ani tak problém, že se na nich podílí i někdo další (obecně)- mezinárodní spolupráce je skutečně spíše vítaná. Problémem je spíše právě časté uvádění Ph.D. školitele jako spoluautora díla, což jde proti požadavku na nezávislost mladých vědců a v Česku je to bohužel celkem běžnou praxí.