neděle 13. ledna 2013

Zeman v. Schwarzenberg

Jak rostla vlna vzdoru vůči duelu Zeman-Fischer, tak rostla i podpora Schwarzenberga v rekordně populární anketě PM. Z původně vyrovnaného souboje Schwarzenberg-Fischer nakonec vyšel jako jasný vítěz Karel. Tedy opět výborné predikční schopnosti.

A co v druhém kole? Zeman i druhý v pořadí získali v podstatě stejný počet hlasů, nicméně Schwarzenberg má myslím větší potenciál k růstu (moderní levice,  zelení, mladí... voliči jiných kandidátů,...), který asi předčí i disciplinovanost komunistů a daších Zemanových příznivců. Nebo ne a rozhodne nižší volební účast? S ohledem na pomerně dlouhý čas před druhým kolem, nebezpečné debaty a možnost různých neočekávatelných lapsů, nic není jisté.

V nové anketě se tedy ptáme, kdo vyhraje druhé kolo prezidentských voleb. Zeman? Nebo Schwarzenberg? Těsně, výrazněji nebo získá dokonce 60 a víc procent? Podle mě vyhraje Schwarzenberg s relativně velkým náskokem a získá skoro 60 procent. Pro mnohé půjde o souboj dvou zel, tedy Zemanova obhroublá osoba a opoziční smlouva na jedné straně a Schwarzenbergův věk a Nečasova vláda na straně druhé. Já si ale myslím, že zásadní nakonec bude pozitivní étos, který často volby rozhoduje. Tedy Schwarzenbergova (kde se to bere?) schopnost přilákat příznivce a působit slušně bude důležitější faktor než v mnohém bídné vládní výsledky, nižší volební účast nebo poměrně dlouhá doba od Zemanovy vlády a jeho postupný přerod ve favorita voleb. Co na to další bloggeři Politica Mundi?

Žádné komentáře: