neděle 27. ledna 2013

Harvard táhne do boje

Poskytuji trochu nedostatkového zboží - pár odkazů na texty, které se nezabývají nejdůležitější intergalaktickou událostí posledního milénia - tuzemskými prezidentskými volbami. 
  • Akademický "Open access publishing" získal podporu z míst, odkud to asi moc nečekal. Samotný Harvard je nazloben na neustále stoupající ceny přístupu k odborným časopisům, tudíž podněcuje své vědce k publikování v žurnálech, které jsou volně přístupné. Ředitel Harvard Library Robert Darnton směrem k ostatním univerzitám prohlásil: "We all face the same paradox. We faculty do the research, write the papers, referee papers by other researchers, serve on editorial boards, all of it for free … and then we buy back the results of our labour at outrageous prices." Mimochodem, již více než 10 tisíc akademiků se kvůli neřestné cenové politice připojilo k bojkotu nizozemského vydavatelství Elsevier, jež spolu se Springer a Wiley patří k těm nejlačnějším. Více se dočtete v článku Harvard University says it can't afford journal publishers' prices
  • "The head of Greece’s statistics agency, Andreas Georgiou, is to face a criminal inquiry. An ex-employee of the Hellenic Statistical Authority (ELSTAT), Zoe Georganta, has accused him of colluding with the European Union’s statistical arm, Eurostat, to inflate Greece’s deficit figure for 2009, thereby justifying Greece's EU-IMF bailout, signed in May 2010, and its drastic austerity measures. Georgiou vehemently denies the charges." (...) "Some Greek commentators and politicians have seized upon these allegations as evidence of a wider plot against Greece or proof that the country was a victim of sinister forces from within and abroad. The strength of their argument does not stack up against the facts and feeds a misleading narrative in the public debate. This prevents a proper appreciation of the grave economic and fiscal errors made in the buildup to the crisis." Vysvětlení celé šlamastyky k nalezení v článku An issue of statistical significance in Greece.
  • Jeden zajímavý graf ze stránky Guns in the US. Ovšem doporučuji nedělat unáhlené závěry, ačkoliv tento graf k tomu jasně svádí. Jediné, co můžeme bezpečně říci, je, že v USA mají více střelných zbraní na 100 lidí, než jinde ve světě a také, že se tam více vraždí střelnou zbraní, opět na jednotku obyvatelstva. Když výše uvedené stránky navštívíte, uvidíte, že vysvětlení nemusí být tak přímočaré, jak se na první pohled jeví.
  • Na odlehčení ještě jeden grafík. Před pár měsíci u nás proběhla tiskem zpráva "Chcete dostat Nobelovu cenu? Jezte více čokolády, vyplývá ze studie doktora". Pochybuji, že něco takového onen doktor napsal, spíš se jen noviny moc neobtěžují s rozlišením korelace a kauzality. Profesor biostatistiky Thomas Lumley přišel ještě s mnohem přesnějším prediktorem zisku Nobelovky, než množství zkonzumované čokolády na jednotku obyvatel. Stačí prý vydělit počet písmen názvu státu počtem jeho obyvatel. Asi to bude pěkná blbost, ale korelační koeficient to údajně hází 0.921, což je mnohem lepší než "čokoládový koeficient" 0.721. Doufám, že to zas někdo nevezme vážně...

Žádné komentáře: