úterý 29. ledna 2013

Izrael poráža Síriu aj Severnú Kóreu

Pred chvíľou som si všimol pomerne zaujímavý článok na BBC o tom, že Izrael sa rozhodol nezúčastniť sa pravidelného review pred Komisiou OSN pre ľudské práva. Keďže sa jedná skôr o tému pre Marka Čejku, alebo Huberta Smekala, budem dúfať, že prispejú svojím komentárom. Osobne ma zaujalo, že podľa citovaného článku je Izrael vôbec prvým štátom, ktorý sa odhodlal k takémuto kroku - aj Síria, alebo Severná Kórea sa podobných review zúčastnili.

1 komentář:

Hubert Smekal řekl(a)...

Ahoj Richarde, Izrael se s Radou OSN pro lidská práva moc nemusí od počátku. Když byla v roce 2006 Rada zřízena namísto Komise OSN pro lidská práva, tak Izrael patřil mezi čtyři státy (spolu s USA, Palau a Marshallovými ostrovy), které hlasovaly ve Valném shromáždění proti. Zhruba polovina rezolucí Rady míří proti Izraeli, což je dáno i zastoupením dle skupin - v Radě je 13 států Afriky, 13 Asie, 6 Východní Evropa (včetně ČR), 8 Latinská Amerika a Karibik a 7 Západní Evropa a další (třeba USA).
V Radě vždy sedí státy, které si zrovna s bezvadným lidskoprávním výkonem člověk nespojí, a tyto státy shodou okolností moc nemají rády Izrael. Čímž vůbec nechci říci, že Izrael si počíná nějak skvěle. Loni se nicméně rozhodl styky s Radou ukončit a počíná si zatím důsledně, což ukázal na vámi zmiňované absenci při přezkumu. Stalo se tak poprvé, tak zřejmě zatím nikdo moc neví, co s tím.