pátek 5. října 2012

MU a světové žebříčky - stále nic

Vyšel nový světový žebříček univerzit "The Times Higher Education World University Rankings powered by Thomson Reuters" a z českých zástupců se do zařazené pětistovky dostala pouze Karlova univerzita, někde v kategorii 300. až 350. místo. Polské univerzity jsou v žebříčku dvě, ale až za UK. Slovensko a Maďarsko nemá žádného zástupce, naopak Rakousko hned šest, nejvýše na 162. místě Vídeňskou univerzitu. S námi velikostně jakž takž srovnatelné země Beneluxu a Skandinávie si vedly ještě lépe.
Nejlepší univerzitou světa na základě autory zvolených kritérií je stejně jako loni CalTech (kalifornská odpověď na MIT), Harvard se po anabázi Michala Kořana sesunul na čtvrtou pozici. O druhou pozici se dělí Oxford a Stanford. V první desítce najdete pouze univerzity z anglosaského světa, sedm z USA a tři z UK (hodnotitel pochází z UK). Nejvýše se z kontinentální Evropy umístil na 12. příčce ETH Zürich. 
Když si žebříček omezíme na pro nás zajímavou kategorii - Social Sciences - vyhledávač vyplivne následující výsledky: MIT, Chicago, Stanford. Zvláště první dvě jmenované jsou univerzity, kde se i ve společenských vědách hodně počítá... Dominance anglofonního světa je tu ještě výraznější, první "out-of-area" je až na 30. místě University of Hong Kong a čest kontinentální Evropy zachraňuje až padesátý Utrecht. Mimochodem, studenti, kteří jsou ochotni si za vzdělání zaplatit, se mohou těšit na velmi atraktivní překvapení. 

1 komentář:

Martin Hrabálek řekl(a)...

Dobře jim to tam Kořky rozložil, jen co je pravda!;)