čtvrtek 20. září 2012

"More Europe with stronger institutions"

Před pár dny se na serveru New York Times objevil zaznamenání hodný článek s přímočarým názvem "A New Vision of Europe". Zajímavé není primárně, co se v něm píše, ale kdo jej píše a jak. Z obsahového hlediska v krátkém textu žádnou převratnou myšlenku nenalezneme, vše už zaznělo, nicméně jasné a místy dost závažné návrhy formulují ministři zahraničí Polska a Německa Radek Sikorski a Guido Westerwelle. Pomalu se utvrzujeme, že Polsko bere svou evropskou roli vážně, snaží se dlouhodobě vstoupit mezi nejzásadnější hráče a aktivně konat. Zaujme samozřejmě skutečnost, že na takto zásadním sdělení se neúčastní Francie a Poláci formují novou vizi Evropy přímo a pouze s Německem. Dále, na článek k EU se jedná o nezvykle čtivý kousek se zřetelným emočním apelem. Načasování také není vůbec špatné, příští týden se totiž v americkém Medinah Country Club uskuteční asi jediná akce, kdy se člověk může odvázat a upřímně si zamávat modrou vlajkou s dvanácti hvězdami, aniž by byl považován za idiota - golfový Ryder Cup. Nosič sdělení - New York Times a International Herald Tribune také vypovídají leccos o tom, že Sikorski s Westerwellem psali text s ambicí globálního přesahu.
Článek stojí za přečtení, jeho hlavní vyznění jsem snad shrnul v nadpise. Ministři zahraničí navrhují institucionální posílení unijní roviny, přísnější rozpočty a dohled nad nimi, silnější unijní zahraniční politiku a společnou ochranu vnějších hranic.

1 komentář:

Hubert Smekal řekl(a)...

Sikorksi na projevu v Oxfordu: http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/09/poland-and-britain?fsrc=scn/tw_ec/sikorski_in_oxford_again_