úterý 10. května 2011

Povídání s Laurou Nader

Na stránkách Center for the Study of Law and Society, pod jehož křídly tu v Berkeley pobývám, se objevilo povídání s Laurou Nader. Příjemný přátelský rozhovor se známou antropoložkou vedl šéf Centra Cal Morrill, svým vzhledem připomínající takovou intelektuální verzi Jamese Hetfielda z Metallicy.
Profesorku Nader jsem viděl na různých seminářích již několikrát a vždy zaujala, onen zachycený hodinový rozhovor uběhne jako voda. Ve svých jednaosmdesáti letech stále hřímá proti patriarchální společnosti, ve které žijeme, a zůstává i publikačně činná. Na MU máme k dispozici tři z dlouhého seznamu jejích knih, předloni jsem na FSS pořídil When the Rule of Law is Illegal, kde společně s Ugo Matteiem kritizují právní systém západního světa.
Jako antropoložka a etnografka strávila Laura Nader dlouhý čas v zapotécké vesnici v mexické Oaxace a také na Blízkém Východě, kde se zajímala hlavně o způsoby řešení sporů (neexistují jen soudy...).
Nader je docela známé jméno i v americké politice, její bratr Ralph kandidoval ve čtyřech posledních volbách na amerického prezidenta a umísťoval se v různých anketách typu 100 nejvlivnějších Američanů 20. století.
Foto: Daily Californian

Žádné komentáře: