středa 26. ledna 2011

Komunismus ve střední Evropě a energie českého filmu

Česká kinematografie dlouho trpěla malou odvahou pouštět se do rozporuplných období moderních československých dějin. Když už se domácí filmaři zabývali minulostí, raději se obraceli k těm obdobím 20. století, na která Češi mohou být hrdí. Rok 2010 byl však v tomto smyslu jiný. K nejednoznačnému období normalizace v socialistickém Československu se vyjádřili Radim Špaček a Ondřej Štindl v psychothrilleru Pouta. Film se stal absolutním vítězem prvního ročníku Cen české filmové kritiky. V lednu 2011 proměnil pět ze sedmi nominací.

Text o filmech reflektujících komunistickou minulost střední Evropy Pouta (ČR) a Životy těch druhých (Německo) a o nadějných posunech v české kinematografii si můžete přečíst v Revue Politika. Článek jsem založil na svých starších postech pro Politica Mundi.

A co české diváky čeká v roce 2011? Můžeme se těšit na nový film Jana Hřebejka Nevinnost, v březnu na Havlovo Odcházení, na film Alois Nebel, založený na stejnojmenné komiksové sérii Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, také na dlouho očekávaný snímek Lidice, na první české 3D filmy a na nové dokumenty, například na snímek Doba měděná o měďném průmyslu v Zambii (viz zde). Vypadá to na plodný rok.


Žádné komentáře: