čtvrtek 4. listopadu 2010

Bohaté dámy neuspěly

V Kalifornii se v pondělí a úterý konaly ostře sledované volby o následovníka Terminátora na postu guvernéra (titul Terminátor je přiléhavý, tak se hovoří o vlivu úřadování Arnolda S. na zdejší rozpočet) a o křeslo v Senátu. Nicméně ani velmi vyhecovaný souboj bohatých republikánských dam a o poznání chudších Demokratů nemohl soutěžit o pozornost s místními San Francisco Giants, kteří po předlouhých 56 letech opět slaví baseballový titul. Místní sportovní událost roku prožívala celá SF Bay Area, o čemž svědčí i skutečnost, že hráče v ulicích dnes (středa 3. listopadu) oslavovalo přes milión lidí, což je více, než má San Francisco obyvatel (800 tisíc).
O post guvernéra se střetli Jerry Brown a Meg Whitman, neboli protřelý politický harcovník, jenž post guvernéra okusil již dvakrát, a miliardářka, která do kampaně vložila nejvíc peněz v historii. Bývalá šéfka eBay nechala proplout kanalizací 140 miliónů dolarů (plus dalšími 20 milióny přispěli její podporovatelé), což dělá 50 dolarů za každý hlas, co dostala. Jen peníze ale v levičácké Kalifornii nestačily.
Obdobně jako Whitman se vedlo i další obchodně velmi úspěšné dámě - Carly Fiorina řídila šest let Hewlett-Packard, nicméně kalifornské místo v Senátu zasedne Barbara Boxer.
Kampaň byla docela nabroušená, pomlouvačná videa svištěla éterem, zde je malý výběr, člověk si řekne, že v ČR na tom ještě nejsme tak zle...
Začněme velmi čtivým příspěvkem o letošních kampaních obecně, následují místní spoty.
Jak vidno z mého fota nahoře, lidová tvořivost v San Franciscu nezahálela. V kampusu Berkeley jste mohli vidět ještě více plakátů, řečnění, diskuzí a cedulí než obvykle, ale žádná velká divočina se nekonala. Protože GIANTS RULE!
Foto: SF Chronicle

Žádné komentáře: