neděle 3. ledna 2010

Judicializace posté

Další důkaz trendu judicializace politiky - lotyšský ústavní soud rozhodnul, že snížení důchodů, v jistých případech až o 70 %, je protiústavní. Vláda hospodářskou krizí těžce zkoušené pobaltské země tak bude muset hledat jiné cesty, jak dostát svým závazkům vůči EU a MMF. Soud mimo jiné vyřknul: "(...) disregarding economic situation in the State, the fundamental rights of persons enshrined in the Satversme are binding on the legislator." Děj se co děj, na práva nám nešahejte. V tento moment je asi jednodušší být soudcem, který prostě koná (zodpovědně) svou práci a dohlíží na dodržování ústavy, než vládním politikem, který chtě nechtě musí dělat velmi nepopulární spořivá opatření, lidé se mu bouří na náměstí a ještě k tomu bojuje s ústavním soudem. Co kdyby si vláda udělala analýzu, že zhruba stejnou částku, jakou by získala snížením penzí, dostane, když zruší ústavní soud, a prostřednictvím změny ústavy prostě ochránce ústavy sprovodila z Lotyšska?
Opustím tyto fantasmagorie a raději na závěr uznale pokynu hlavou, jaký husarský kousek se za pár desetiletím ústavním soudcům povedl - ještě před koncem druhé světové války pouze dva soudy na světě zasahovaly do činnosti zákonodárce, v současné době soudy ruší ústavní zákony, popřípadě určují vládám, jakým způsobem provádět záchranu ekonomiky. Tomu se říká přesun moci!

3 komentáře:

Hubert Smekal řekl(a)...

A dále: "French President Nicholas Sarkozy's flagship carbon tax has been struck down by the country's top court as unjust and counterproductive to the fight against climate change." (31. 12. 2009 http://euobserver.com/9/29208) Text rozsudku ve francouzštině: http://www.conseil-constitutionnel.fr/conseil-constitutionnel/francais/les-decisions/acces-par-date/decisions-depuis-1959/2009/2009-599-dc/decision-n-2009-599-dc-du-29-decembre-2009.46804.html.

Lubomir Majercik řekl(a)...

Po přečtení anglického shrnutí nemám dojem, že by mu vadilo snížení penzí jako takové, ale spíš způsob, jakým to bylo učiněno. Čili to zase není až tak příliš aktivistické. Na druhou stranu tato věta mi přijde aktivistická až až

"Case materials prove that social budged has not been planned appropriately. Budged deficit was advanced by a range of unconsidered decisions that would also influence pensioners to be."

A k tvé otázce: "Co kdyby si vláda udělala analýzu, že zhruba stejnou částku, jakou by získala snížením penzí, dostane, když zruší ústavní soud, a prostřednictvím změny ústavy prostě ochránce ústavy sprovodila z Lotyšska?"

Ústavní soud by na to řekl, že to bylo protiústavní :-). Pak by mu došly peníze a zavřel by krám :-). Nicméně na jeho pomoc by povstal prostý lid, který je teď určitě rád, že mu zůstávají penze. Kdo ví, jak by to dopadlo.

Hubert Smekal řekl(a)...

Co je to "budged"? :)