sobota 17. října 2009

Oslabení Atlantisté a nejistota v České republice

Díky americkému kontaktu Toma Blažka se mi podařilo publikovat svůj komentář na webu washingtonského think-tanku Atlantic Council. Text Weakened Atlanticists and Uncertainty in the Czech Republic reaguje na konferenci, která se minulý týden konala právě na Atlantic Council a na které náměstkyně ministryně zahraničí Ellen Tauscher oznámila možnost, že by v ČR mohlo být velení plánovného systému protiraketové obrany. K možnosti jakékoliv energické a jasné politiky ze strany české vlády ve vztahu k případné nové iniciativě Obamovy administrativy jsem v textu vyjádřil silnou skepsi.

In the 1970s, Henry Kissinger lamented: “When I want to call Europe, I cannot find a phone number.” The Czech Republic has more than one phone number these months. Powerful Social Democrats and weakened Atlanticists make Prague an unstable ground for the new U.S. initiative. A timely and clear decision on the Czech role in the new Obama strategy should not be expected from Czech policymakers.
Je ovšem nakonec otázka, jestli vůbec po ČR někdo nějaké rozhodnutí bude chtít. Podle Mirka Topolánka, který se k této věci vyjádřil ve čtvrtek na Česko-německém dni na FSS, nebude ČR muset před volbami v červnu 2010 rozhodovat o nic zásadním. Po volbách se s tím asi bude muset poprat Jiří Paroubek, což možná bude velmi pěkný politický "kotrmelec"... Teď nezbývá než čekat, s čím do střední a východní Evropy přijede za týden americký viceprezident Biden.

(obrázek Reuters Pictures)

Žádné komentáře: