čtvrtek 20. srpna 2009

Počtení na čtvrtek

Na dnešek zbyl hodně rozmanitý mix. Na začátek článek Davida Cronina z Guardian "No justice in EU extradition system", pojednávající o předávání dle eurozatykače. (Nejen) autor je z dosavadního fungování institutu, napadeného u ústavních soudů vícero členských zemí, dost rozpačitý. Za zmínku stojí výrazná aktivita polských soudců, kteří se dožadují s přehledem nejvíce předání - z celkem téměř 12 tisíc unijních eurozatykačů jich od našich severních sousedů vyšlo 4829, avšak jen u 617 skutečně došlo k předání do Polska.

Walt versus Obama - zatímco Obama hájí americké vojenské angažmá jako "war of necessity", protože “If left unchecked, the Taliban insurgency will mean an even larger safe haven from which al Qaeda would plot to kill more Americans. So this is not only a war worth fighting. This is fundamental to the defense of our people.”, harvardský profesor Stephen M. Walt předkládá šest důvodů, proč brát Obamovo vyjádření s rezervou a zakončuje slovy: "For a realist, the "safe haven" argument is the only possible rationale for a large military commitment in Afghanistan. But the case is actually quite dubious, and somebody in the administration really ought to take a hard look at it. I doubt anyone will, however, because Obama is now committed, and his administration is filled with "can-do" types who never saw an international problem they didn't think the United States could fix."

Sám velký Zbigniew Brzezinski se s námi podělil o názor na budoucnost NATO. Podle něj si aliance musí vypořádat zejména vztahy se třemi subjekty - Afghánistánem, Ruskem a asijskými mocnostmi. K tomu ZB doporučuje v rámci NATO přechod od rozhodování konsenzem k průchodnějšímu způsobu rozhodování. NATO by podle něj nemělo "simply expand itself into a global alliance or transform itself into a global alliance of democracies. A global NATO would dilute the centrality of the U.S.-European connection, and none of the rising powers would be likely to accept membership in a globally expanded NATO." Ideálně by NATO plnilo roli "the hub of a globe-spanning web of various regional cooperative-security undertakings among states".

Zřejmě vůbec nejzajímavější článek z dnešního výběru napsal šéfredaktor časopisu Foreign Policy Moisés Naím. Snad vás naláká následující tvrzení: "poor but resource-rich countries tend to be underdeveloped not despite their hydrocarbon and mineral riches but because of their resource wealth." Naím využívá výzkumů, které zjistily, že "since 1975 the economies of underdeveloped resource-rich countries have grown more slowly than countries that could not rely on the export of minerals and raw materials. Even when resource-fuelled growth takes place, it rarely yields growth’s usual full social benefits." Vysvětlení pro tento zajímavý fenomén zní následovně: "A common trait of resource-based economies is that they tend to have exchange rates that stimulate imports and inhibit the export of almost everything except their main commodity. It is not that their leaders fail to realise the need to diversify; in fact, all oil countries have invested massively in other sectors. Unfortunately, few of these investments succeed largely because the exchange rate stunts the growth of agriculture, manufacturing, tourism and other sectors." Jako poslední návnada k přečtení: "Statistically, an authoritarian oil country is far less likely to move to democracy than a resource-poor autocracy. Oil-rich governments in developing countries spend two to 10 times more on their militaries than poor or middle-income countries, and are more prone to go to war."

Velmi čtivé pojednání další z harvardských IR ikon Josepha S. Nye s názvem "The Making of Great Communicators" o rétorických schopnostech velkých mužů světové politiky. Co do čtivosti si s Nyem nezadá ani "Sex, Berlusconi, and Putin's Bed" bývalého italského poslance Arnolda Cassoly, který ukazuje, že velký Silvio může padnout dříve, než si většina Evropy myslí - "image becomes hard to stomach when the prime minister launches a campaign to eradicate street prostitution, with possible jail sentences for clients, while sleeping with paid escorts." Cassola zároveň poukazuje na velkou změnu v italské společnosti, ke které zřejmě přispěly Berlusconiho televizní kanály. Zatímco v 70. letech chtěly italské maminky ze svých potomků lékaře či právníky, dnešní maminky doufají, že jejich dcerušky se budou pohybovat spoře oděné jako uvaděčky v televizních show a randit s fotbalisty (a jmenovat se Alena...).

Investiční mazák Warren E. Buffett přezkoumává možnosti, jak se vypořádat s nejvyšším americkým schodkem rozpočtu od roku 1920 (vyjma válkou ovlivněných let 1942 až 1946). Půjčovat si od občanů, půjčovat si od cizinců nebo tisknout peníze? Buffett zdůrazňuje, že musí dojít k velkým změnám v daních a ve výdajích. Ale: "Legislators will correctly perceive that either raising taxes or cutting expenditures will threaten their re-election. To avoid this fate, they can opt for high rates of inflation, which never require a recorded vote and cannot be attributed to a specific action that any elected official takes. (...) Unchecked carbon emissions will likely cause icebergs to melt. Unchecked greenback emissions will certainly cause the purchasing power of currency to melt. The dollar’s destiny lies with Congress."

Články Bjorna Lomborga čtu rád, bývají provokativní, ale chytré a informované (na rozdíl od ...). S novým Lomborgovým návrhem pro boj s globálním oteplováním (využití tzv. "climate engineering") mám dva problémy - zaprvé, navrhované řešení neléčí příčinu, ale následek; za druhé, zřejmě neexistuje studie, co by jeho realizace udělala s vnějším světem mimo Zemi.

Evropská unie
Tak čeští senátoři to se svým protilisabonským tažením dotáhli až do zpravodajství EUObserver. Škoda, že pouze do kategorie zpráv a nepokoušejí se zapojit do evropské debaty a vyplodit něco typu Comment. To by se neexistující evropský lid pěkně pobavil.
EurActiv o irském protilisabonském táboru.
Švédské předsednictví podává ruku Bělorusku.

3 komentáře:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Moisés Naím zase jednou objevil Ameriku. Podobné tvrzení jsme mohli nedávno najít v Zakariově Budoucnosti svobody, který pouze opisoval z Huntingtonovy Třetí vlny demokratizace, který částečně opisoval od Lipseta už ze 60. let. Cyklíme, cyklíme.

Hubert Smekal řekl(a)...

Tož na dvě A4 toho moc revolučního a argumentačně podloženého nepředvedeš :) Ale vysvětlení poskytuje jasné a srozumitelné.
Navíc, výzkum v této oblasti jde docela vpřed, takže stojí za to některé věci potvrdit znovu a jiné třeba posunout dál.

Lubomir Majercik řekl(a)...

To je sice pravda, ale mohl pri tom zminit, ze to neni jeho prevratny obev, ale z literatury bezny poznatek.