úterý 18. srpna 2009

Co s načatým večerem?

Pár tipů na četbu:
Lidská práva - v Evropě již zprávy o úmyslu Intelu odvolat se s poukazem na porušení práva na spravedlivý proces proti miliardové pokutě udělené Evropskou komisí za provinění proti pravidlům hospodářské soutěže proběhly dříve, NY Times přidávají zajímavou americkou perspektivu. Co je na tom celém k povšimnutí? Relativně nové téma (nebo spíše nově na výsluní) lidských práv právnických osob (obchodních společností apod.).
Revue Politika převzala článek Ondřeje Šlechty z Reflexu na moderní téma politické korektnosti. Argumentace tradiční, styl místy trochu přepjatý, ale jinak text stojí za přečtení. Mám jednu poznámku, autor tvrdí: "Mediální šikanování ze strany politickokorektních elit vytváří ve většinové společnosti pocity ublížení a xenofobie. Jinak řečeno, pokud nemůžete určité věci ventilovat „normální mluvou", vede vás to k podpoře extrémních sil." Šlechta tedy vidí příčinnou souvislost v boji za politickou korektnost a vzrůstem extremismu, matně si však vzpomínám na nějaký výzkum v USA (bohužel, odkaz nedohledám), který tvrdí opak, tedy, že politicky korektní jazyk vede k uvolnění napětí mezi skupinami ve společnosti. Hypotéza je to testovatelná, nechce se do toho někomu?
Švédský konzervativní poslanec Karl Sigfrid brojí proti novému irskému zákonu, který umožňuje potrestat blasfemii pokutou až 25 tisíc euro. "A statement is blasphemous only within a religious context, and the systematic avoidance of blasphemy is part of religious practice. Thus, a law against blasphemy is an obligation to live your life according to the religious beliefs of others. (...) There is no obvious reason why free speech should not include the right to characterise religious views or symbols in a way that some might find offensive." Trochu to připomíná Rasmussenovu odpověď na rozhořčené stížnosti muslimů proti karikaturám v dánském tisku a potvrzuje sympatický skandinávský pro-free-speech drajv. Má otázka do budoucna - co s tím EU? Představte si trička nějaké kinder-blackmetalové kapely, která se rouhačskými symboly a hesly jen hemží, v konfrontaci s irským zákonem - zboží, které můžete prodávat třeba ve Skandinávii, nebude požívat svobody pohybu v Irsku, tedy jasná překážka volnému pohybu, případ pro předběžnou otázku k Soudnímu dvoru jak vyšitý. Ten by se navíc tentokrát nemohl vykroutit jak v (opět irském) případu Grogan, že tu chybí "economic link". Docela by mě zajímalo, zda by Irsko případný zákaz (či spíše penalizaci) prodeje triček ustálo před SD s poukazem na veřejnou morálku. Pokud někdo dováží náhodou trika do Irska, ozvěte se prosím!

Ekonomika - Dr. Doom Nouriel Roubini nezklamal - ekonomické zotavení nevidí růžovými brýlemi.
Profesor ekonomie na Columbia University Joseph E. Stiglitz povzbuzuje k dalšímu velkému finančnímu stimulu (Stimulate or Die).
Zajímavé kratičké záseky z blogu nobelisty Paula Krugmana na téma nerovnost a rozporuplnost německé reakce na krizi.
Chcete být chvíli v kůži Bena Bernankeho? Zkuste si tuto online hru!

Fareed Zakaria o docházejícím toaletním papíru na Kubě.

Barack Obama: Proč potřebujeme reformu zdravotnictví?

2 komentáře:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Ad první příspěvek) Chytnul se toho už WSJ v červencovém, neméně zajímavém článku "Do Companies Have Human Rights?" ESD se s tímto problémem vypořádal už v případě Orkem, ale od té doby utekla spousta vody, proto vidím prostor pro "judikatorní obrat" :-).

Hubert Smekal řekl(a)...

Orkem je podle mého názoru o něčem trochu jiném.