čtvrtek 28. května 2009

Klaus k vaječníkům

27.5.2009 - TISKOVÁ SDĚLENÍ
Prohlášení prezidenta republiky k probíhající předvolební kampani
Jsem zděšen vzmáhajícími se projevy násilí, nenávisti a netolerance, jehož jsme svědky v probíhající předvolební kampani. To, co se dnes začíná dít na veřejných předvolebních shromážděních na ulicích a náměstích našich měst nemá nic společného s recesí. Je to bezprostřední útok na elementární principy demokratické soutěže politických stran, kterou jako prezident republiky i jako občan jsem povinen hájit.
Je proto třeba říci zcela jasně: Nepostavíme-li se v této vážné chvíli všichni – od politiků až po média – jednoznačně na odpor projevům násilí proti politickým soupeřům, ponese neblahé následky celá naše společnost. Nedopusťme, aby předvolební klání politických stran dostávalo charakter pouličních válek.
Apeluji na všechny politiky, na všechny politické strany a všechny slušné občany v této zemi, aby veřejně odmítli tyto nebezpečné tendence a zabránili jim. Jde o víc, než si v této chvíli možná uvědomujeme. Jde o demokracii.
Docela by mě zajímalo, zda si Klaus připouští svůj příspěvek k současné politické kultuře a masové reakci na ni. Arogance, tvrdohlavost, neschopnost diskuze, zesměšňování oponentů, pan prezident rozhodně svou kapkou do moře přispěl.
Včerejší útok přesáhnul hranice akceptovatelného chování, z docela svébytné formy protestu vyžadující v počtu jeden či dva slušnou míru odvahy se stala záležitost trendu. Který pražský středoškolák si na JP včera nehodil, tomu už nikdo sprostou mluvu a kalhoty proklatě nízko neuvěří. Jen čekám, kdy se začnou prodávat nažloutlá trička s motivem "Zasáhnul jsem Paroubka".

10 komentářů:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Čili rozdíl je v kvantitě? Jedno dvě vajíčka ano, ale více už ne?

Hubert Smekal řekl(a)...

Jedno či dvě vajíčka jsem považoval za jistou ne zcela vhodnou formu protestu, kdy vrhač prokázal odvahu; ve stádu stovek jde velké části o machrování, části snad o prostest, ale riziko zodpovídat se za svůj skutek a nést následky se výrazně snižuje. Ale to je jen můj názor, já jsem rozhovory s vrhači nevedl :)

Lubomir Majercik řekl(a)...

Souhlasím s prezidentem. 20 let po revoluci spolu nejsme schopni slusne diskutovat. Misto toho, aby obcane vychovavali politiky k slusnosti, politici vychovavaji nas k hrubosti a my jim to zereme. Smutne to je.

Tomas Blazek řekl(a)...

Vidím to úplně stejně jako Hubert. Ze začátku šlo o vtipný způsob, jak vyjádřit politický názor a trochu oživit nudné a fádní mítingy. Na stejné úrovni pro mě byly ještě následné happeningy, kdy lidi dávali Paroubkovi plata vajec, oblékali se za marťany apod. Kanonáda desítkami vajec už je kvalitativně někde jinde. Ostatně admini té slavné skupiny na FB se už od tohoto jasně distancovali.

Kdyby byl Paroubek politik na úrovni, tak ty první "útoky" vezme s nadhledem, jako kdysi Schwarzenberg, který dostal rajčetem od odpůrců radaru a ještě si z toho dělal srandu. Namísto toho Paroubek hned dštil síru o nacismu a chtěl ochranku od premiéra. Tím se jenom zesměšnil a přispěl ke gradaci celého "vajíčkového hnutí".

Co se týče Klause, tak v jeho případě se strašení různými "hrozbami pro demokracii" už dávno stalo prázdnou frází.

Hubert Smekal řekl(a)...

Tak mě napadá - nečetli vejcohodi hromadně Drulákův článek?? A my si z něj dělali ze začátku legraci...

Anonymní řekl(a)...

Huberte, Huberte...a za nepříjemné počasí může taky Klaus? Přijde mě strašně pohodlné svádět vše na něj, nehledě na to, že se nikdo nenamáhá dokázat, že zde existuje souvislost. Namátkou, kolik našich mediálních expertů vyšilovalo ohledně jeho role při CZ PRES. Skutečnost? Korektní a profesionální vedení jednání...K domácí politice, konfrontační a nenávistný styl zavedla generace lokálních šerifů, kteří byli náhle vystřelení do vrcholné politiky (Topolánek, Paroubek, Čunek). Ne Klaus. V zemi, kde se hraje 12 let trvající prodloužení mezi pravicí a levicí, je jediným východiskem velká koalice s mandátem pro zásadní reformy typu penze, školství, zdravotnictví. Pokud se nepletu, překročit příkopy byl schopen jedině Klaus (opoziční smlouva či v roce 1996 vyjednaná podpora pro menšinovou vládu) a Kalousek (pokus o koalici ČSSD a KDU-ČSL).
Howgh, Petr K.

MarianBelko řekl(a)...

Ad Hubert: no presne tohle jsem chtel napsat :D ze co tomu asi rika drulak, jestli byl taky hodit??? :D

Tomas Blazek řekl(a)...

Svádět vše na Klause by bylo samozřejmě komické, ale nevšiml jsem si, že by tady někdo něco takového dělal. Řeč byla o tom, že "pan prezident rozhodně svou kapkou do moře přispěl".

Zda přispěl či ne může být věcí názoru, z mého pohledu každopádně svůj podíl má. Už jen tím svým pohrdáním justicí (včetně pravomocných soudních rozhodnutí!), abych zmínil alespoň jeden hmatatelný projev Klausova příspěvku k české politické kultuře.

Hubert Smekal řekl(a)...

Diky Tome, hlavne to jsem mel na mysli, plus mi opravedu vadi ta nabubrelost smisena s tuposti, kterou siri jeho poradci.
Nerespektovani soudnich rozhodnuti nejvyssimi statnimi predstaviteli, to je pro demokracii docela rana. Navic vykriky, ze tady jde o demokracii nesdilim (ve srovani s Janovy, Delnickymi stranami, Narodnimi odpory apod.). Az ted v Praze se semlelo neco masovejsiho, predtim se jednalo o excesy jedincu. Zlodej vola: "Chytte zlodeje", tak vidim Klausuv projev k ohrozeni demokracie.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Souhlasím s tím, že od Klause jde o prázdné moralizování. Jako mnohem větší problém vidím ale postoj socialistů, kteří si na tribuně stoupnou do řady, dostávají vajíčky a následně na tiskovce mluví o nacistických bojůvkách organizovaných ODS. A korunu tomu pak nasadí ministr vnitra... to by si podle mě zasloužilo pokračování vaječných útoků. ... Ale vlastně jde jenom o Facebookovou zábavu, že? Žádná vážná vzpoura proti papalášskému pořádku české politiky, žádná Drulákovská rebelie ... prostě "jdeme k volbám".