čtvrtek 2. dubna 2009

Okénko experta 2


I druhá oslovená osoba z nejpovolanějších vyhověla mé prosbě a zodpověděla dva krátké dotazy:


1) Jak se podepíše pád vlády na českém předsednictví?
2) Rozšířilo se mínění, že se pádem vlády výrazně zkomplikuje ratifikace Lisabonské smlouvy – sdílíte tento názor? A proč?

Stejně jako v případě Petra Kanioka se jedná o "velký kalibr", svůj názor totiž poskytla docentka Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií a proděkanka FSS MU Markéta Pitrová, spoluautorka nejkompletnější publikace o Evropské unii na českém trhu.

1) Předsednictví má několik rovin, a proto je zřejmé, že na první pohled bude vše běžet dál. Cílem předsednictví ale není být pouhým administrátorem, což je bezpochyby role, kterou zaměstnanci ministerstev a Úřadu vlády zvládnou i bez Topolánkova vedení. Důležitá je jeho diplomatická role. Proto se ještě před předsednictvím ministři a jejich týmy snaží o navázání vztahů a získání znalosti "jak předsedat". Takové procedury, jako je například Gymnich, mají prohloubit spolupráci konkrétních lidí, nikoliv nějakých reprezentantů. Nemluvě potom o příslibech "něco za něco", kterými předsedající ministři získávají podporu pro svoje body. Toto všechno se výměnou politických lídrů ztratí. Ti, co ministry nahradí, nebudou schopni navázat. A když, tak všichni budou vědět, že spolu mluví v podstatě naposledy. A především cílem předsednictví není "vydržet", ale "získat". Touto ránou se předsednictví definitivně přesune do kategorie "vydržet" a to je pro českou diplomacii špatná zpráva.
2) Je jasné, že hlavním motivem Topolánkova křídla, podporujícího Lisabonskou smlouvu, byl politický závazek na úrovni EU, že smlouvu ratifikuje. To by mohlo znamenat, že nyní si může dovolit scelit ODS vlnou odmítání smlouvy. Na straně druhé již dnes je chování ODS, která "otočila" v kauze Lisabonu, terčem v očích voličů. Osobně si neumím představit, že "otočí znova" a získají tím voličskou základnu proti ČSSD. Obávám se, že toto hlasy ODS nepřinese. Pro zhoršení vyhlídek Lisabonu ale stačí, aby byla ODS v této věci neaktivní.

1 komentář:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Odpověď na druhou otázku je značně nejasná. ODS snad "otočila" v případě Lisabonu, ale myslím, že u jejích spíše eurooptimistických voličů jí to neublížilo. Proč pro zhoršení vyhlídek Lisabonu stačí, aby byla ODS v této věci neaktivní? Pád vlády tedy není tak důležitý?