neděle 29. března 2009

Okénko experta

K pádu vlády a důsledkům pro české předsednictví se snad již vyjadřovala i šatnářka na Zamini, je však na místě poptat se též experta.

Na mé dva dotazy:

1) Jak se podepíše pád vlády na českém předsednictví?

2) Rozšířilo se mínění, že se pádem vlády výrazně zkomplikuje ratifikace Lisabonské smlouvy – sdílíte tento názor? A proč?

odpovídá odborný asistent na KMVES FSS MU Petr Kaniok, autor monografie Předsednictví Rady EU: příběh půlstoletí a katederní guru právě pro otázky předsednitví a euroskepticismu.

1) Lehká otázka, zdlouhavá odpověď... Velkým štěstím je, že vláda padla až teď. Vzhledem k evropským volbám jak Evropský parlament, tak Komise skončí s politickou aktivitou v dubnu, tudíž z věcného hlediska by se stejně předsednictví příliš položek již vyřešit nepodařilo. Ale z politického hlediska, tedy z pohledu politických funkcí předsednictví (leadership a negociace v Radě) je předsednická vláda bez mandátu silně oslabená. Nehledě na to, že předsednictví v demisi oslabuje prestiž země jako takové. Sociálním demokratům nejspíše nedošlo, že v EU je předsednictví posuzováno jako předsednictví české, nikoliv jako předsednictví konkrétní vlády. Z úspěšného předsednictví mohla „žít“ libovolná příští vláda, tedy po podzimu třeba vláda sociálně demokratická. Je pravda, že v některých zemích došlo během předsednictví k alternaci (Dánsko, Itálie), tudíž nemusí jít o tragédii, vždy ale padla vláda s tím, že byla alternativa. V českém případě není: odvolat vládu bez toho, aby existoval scénář beta, je v dané situaci politický hazard, avanturismus a doklad omezenosti opozice. Pokud jde o technickou stránku předsednictví (organizace Rady, příprava podkladů), česká státní správa je natolik kvalitní, že zbytek předsednictví zvládne.

2) Sdílím, protože ve Sněmovně se ještě více prohloubily příkopy mezi zastánci Lisabonu a jeho odpůrci. ODS, pro zachování vnitřní soudržnosti, nebude do vyřešení vládní otázky podporovat žádný z jejího hlediska kontroverzní návrh. Lisabon takovou položkou bezpochyby je. Nehledě na to, že nátlaková vyjádření Komise či zástupců Evropského parlamentu, kdy je České republice dáváno de facto ultimátum, situaci také neprospívají. Troufám si tvrdit, že pokud by vláda nepadla, Lisabon by byl ratifikován. Takto se bude řešit především vnitropolitický chaos.

Žádné komentáře: