pátek 9. ledna 2009

Povinná četba 9. 1. 2009

Tak zatím držím frekvenci nad očekávání!
  • Roger Altman v novém čísle Foreign Affairs o geopolitických důsledcích ekonomické krize.
  • Profesor mezinárodních vztahů na Harvardu Stephen Walt o tom, zda byl Bush úspěšným realistou (moc ne).
  • Bill Schabas rozhořčen chováním britského soudu, který neuposlechl předběžné opatření Evropského soudu pro lidská práva a pokračoval ve vydávání dvou Iráčanů z britských rukou v Iráku.
  • Wall Street Journal pochvalně o českém předsednictví.
  • Timothy Garton Ash kritizuje EU za dvě velké promarněné šance pro její zahraniční politiku - Gazu a ruský plyn. Stejně jako během konfliktu v Jugoslávii, okno pro "hodinu Evropy" se mohlo otevřít, leč bylo ještě přibouchnuto okenicí vlastní slabosti a nejednoty. Přitom v období, kdy jeden americký prezident už nic moc dělat nemůže a druhý ještě nemůže, se aktivní EU přímo nabízela. Jenže ani české předsednictví, ani Nicolas "L'Europe, c'est moi" Sarkozy potřebný impuls nepřinesli. Ash prezentuje poněkud zoufalý a nereálný návrh, co s tím.

3 komentáře:

Jana Kovačovská řekl(a)...

Velmi dobry vyber (aj ten predchadzajuci), diky a dufam, ze sa tento format clanku uchyti... aj pocas ucenia sa na tie testy sa toho stiha precitat... :-)

Lubomir Majercik řekl(a)...

Je dobre, ze William Schabbas zminil "binding nature" s lehkym otaznikem. Skoda, ze v nasledujici vete neodkazuje na konkretni judikaturu, o ktere je presvedceny, ze mu ji dodava, protoze se obavam, ze nic takove jako je "binding nature" tzv. tricetdevitek (Rule 39) neexistuje. Jinak jestli ta zadost dosla 30.12.2008, tak
1. nekdo chtel ty Iracany opravdu vyhostit,
2. nekdo se na ESLP poradne zapotil, aby v den, kdy je Soud zavreny na tri zapady, aby tricetdevitka obehla vsechna nezbytna kolecka a byla schvalena. O to smutnejsi je pak ten vysledek.

Lubomir Majercik řekl(a)...

(jak to jeste jednou ctu, tak by bylo presnejsi napsat - predat do rukou Iracanum, ne vyhostit).

Co se jeste tyka Schabbasova druheho bodu, exteritoriality pusobeni Umluvy, tak ESLP v nejblizsi dobe ceka posuzovani pripadu reagujiciho na situaci Al-Skeini uz jednou rozlousknute Lordy v Britanii, tam se urcite dozvime vic, mozna toto uz neco predznamenava (smrt Iracanu v iracke zone kontrolovane Brity - vztahuje se na to Umluva?).