středa 26. listopadu 2008

Klaus fighting

Pouze kratičce ke včerejšímu prvnímu dílu lisabonské ságy u Ústavního soudu: vítězem prvního kola se stal jednoznačně na body Václav Klaus. Výborná řeč, přednesená pěkně zpatra, se střídavě vyzývavými a empatickými pohledy kolem sebe, s jednoznačně přesvědčovacím potenciálem. Doufám, že si frekventanti kurzu EVS413 Ústavní spory u ESD vzpomněli na rozsudek Maastricht a byli překvapeni, jak tomu všemu náhle krásně rozumí (ad kompetenční kompetence). Jen mé tradiční povzdechnutí - škoda, že se do jinak zajímavé řeči probojuje několik zaužívaných konzervODS nesmyslů jako např. dvojnásobné snížení váhy českého hlasu v Radě. A samozřejmě škoda, že nedošlo k jakékoliv debatě, k jakémukoliv dotazování ze strany soudců na hlavy vysokých ústavních představitelů. Taková možnost skoro-odborné diskuze na nejvyšší úrovni je potřeba jako sůl, zvláště když není limitována potřebou sdělit v televizní debatě co nejúdernější argument v minutě a půl.
A ještě jedno povzdechnutí na závěr: v předsálí Ústavního soudu jsem si připadal jak na Kometě v Rondu, kde se 7200 lidí tlačí u dvou vstupních bran. Jistě šel očekávat velký zájem o účast diváků na jednání, proto se mohli najmout třeba dva důchodci navíc, kteří by registrovali návštěvníky a rozdávali visačky tak, aby ante portas nezůstalo cca 30 lidí.
Jinak to co předvádějí v honbě za zajímavým snímkem kameramani a fotografové, to je opravdu zážitek. Při vstupu pana prezidenta do budovy Ústavního soudu nabíhají do davu, přeskakují květináče, padají, úžasné...
Post-post-post scriptum: proč si ČT24 pozvala do studia k jednání Ústavního soudu ing. Macha a pána z Evropských hodnot, kteří k problematice neměli takřka co říci??

1 komentář:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Zcela souhlasím. Ta diskusis ve studiu byla slabá a z právního pohledu se tam dost plácalo...