pátek 28. listopadu 2008

Když ryba smrdí od hlavy aneb marný mexický boj s narkomafií

Mexiko dnes z hlediska drogových kartelů představuje minimálně stejnou hrozbu jako Kolumbie. Po rozbití kartelů z Medellínu a Cali se kolumbijská scéna fragmentovala a distribuci na americký trh převzali ve velkém právě Mexičané. Od poloviny devadesátých let tak rostou v zemi velké drogové kartely oplývající obrovským množstvím prostředků s možností korumpovat kohokoliv.
Že je v Mexiku policie prohnilá skrz na skrz se dlouhodobě ví, několikrát proti ní musela zakračovat i armáda. Poslední týdny ale ukázaly, kam až chobotnice jménem narkomafie stačila vystrčit svá chapadla.
Minulý týden byl zatčen mexický protidrogový "car" Noé Ramírez Mandujano, hlava boje proti narkomafii. Důvod? Kromě státní kasy byl Mandujano placen též z kapes mafie, konkrétně mocného Pacifického kartelu. A od něj si přišel určitě na více paněz nežli od státu - měsíčně mu na účet přicházelo 450.000 dolarů. Výměnou za to informoval kartel o průběhu vyšetřování a varoval jej před zátahy.
Mandujano je však pouze největší rybou, kterou se vyšetřovatelům podařilo chytit. Dva jeho podřízení na ředitelské úrovni prali také a vyšetřován je i Mario Velarde Martinéz, muž, který byl za minulé administrativy jedním z nejvýše postavených lidí v AFI, mexické obdobě americké FBI.
Celkem jen za poslední měsíc sklapla past nad osmi muži ve vysokých funkcích a spousta dalších je vyšetřována. Toto je však jen začátek. Z kolumbijské zkušenosti lze důvodně očekávat, že peníze od narkomafie srazí vaz ještě hodně dalším vlivným lidem. Narkomafie se totiž díky pasivitě vlády v jejich počátcích v Mexiku rozvinula natolik, že disponuje prakticky nevyčerpatelnými prostředky. A nebojí se jejich část investovat do svojí ochrany - od běžných policistů, přes střední kádry až po špičky typu Mandujana.

Žádné komentáře: