čtvrtek 23. října 2008

Víte, kdo je v čele OSN?

Pokud ne, vůbec si tím nelámejte hlavu, pouze 22 % občanů České republiky má v tomto ohledu lepší znalosti. Výzkum Sociologického ústavu AV ČR mi zase jednou způsobil namožení krčních svalů od rychlého a déletrvajícího kroucení hlavou při četbě obeznámosti Čechů s mezinárodním prostředím. Generálního sekretáře OSN Pan Ki-muna nezná 78 % respondentů, stejně jako kancléře našich jižních sousedů Alfreda Gusenbauera a íránského prezidenta Ahmadínedžáda. V konkurenci těchto jmen moc nechápu, že izraelského premiéra Olmerta nezná jen 66 % občanů, tady bych čekal ještě horší výsledky než u předchozích pánů. Mimochodem, jen 40 % respondentů zná Gordona Browna a 48 % José Barrosa.

Již velmi "profláklou" skupinu tvoří představitelé našich zbývajících sousedů - Kaczynski a Fico nejsou známi pouze cca 22 % Čechů, Merkelová jen 16 %. Obdobně jako německá kancléřka skóruje i Sarkozy a Obama.

Vůbec nejlépe známi českému publiku jsou Václav Klaus a George Bush (99 %), lehce ztrácí Vladimir Putin (97 %). S ohledem na ostatní výsledky překvapila obeznámenost s osobou běloruského kápa A. Lukašenka (nezná jen 12 %!), jenž však zároveň dopadnul jako nejméně důveryhodný, těsně předstižen Bushem a Putinem. Osobnost, jíž Češi v mezinárodním kontextu nejvíce důvěřují, má samozřejmě iniciály VK, následován jest plebejci typu Merkelová, Obama, Sarkozy a Barroso.

Žádné komentáře: