pondělí 20. října 2008

Hold Katalánsku

Trocha kultury do našeho snažení. Plně doporučuji přečtení deníku George Orwella ze španělské občanské války "Hold Katalánsku", zvláště pokud chcete zjistit, jak se Orwell dopracoval k Farmě zvířat. Propaganda, dezinformace sdělovacích prostředků, stav, kdy jedinou aspoň trochu "rozumnou" stranou jsou komunisté...
Kniha vyšla v Odeonu v roce 1991, takže se možná bude trochu hůře shánět, tudíž pro počítačové masochisty odkaz na plné znění v angličtině tu (v češtině zajímavá stránka s částí textu zde).
Ochutnávka a návnada: "Jednoho jitra bylo oznámeno, že nemocní z mého oddělení budou během dne posláni do Barcelony. Podařilo se mi odeslat telegram ženě, že přijedu, a nato nás nacpali do autobusů a odvezli na nádraží. Teprve když vlak už měl odjíždět, vylezlo z ošetřovatele, který jel s námi, že nejedeme do Barcelony, ale do Tarragony. Předpokládám, že strojvůdce si to rozmyslel. To je celé Španělksko, pomyslel jsem si. Ale španělské bylo i to, že souhlasili s tím, že vlak nepojede, dokud nepošlu další telegram; ještě více španělské však je, že telegram nikdy nedošel."

Žádné komentáře: