úterý 12. srpna 2008

Morales a další vítězové bolívijského referenda

V referendu, které se odehrálo tento vikend v Bolívii, Bolivijci hlasovali hned o několika věcech. Především o pokračování socialistického experimentu v nejchudší zemi Jižní Ameriky, která jinak oplývá velkým nerostným bohatství. Ten je představován Evo Moralesem, prvním indiánským prezidentem v zemi, kde původního obyvatelstva je zhruba 55%. Také o další podobě redistribuce zdrojů. o které Morales bojuje se vzpurnými guvernéry bohatých nížinných provincií. A nakonec též o celé podobě uspořádání Bolívie, ve které státy bohaté na suroviny již nadále odmítejí platit na chudé hory, z nichž jim Morales vládne.
Podle neoficiálních výsledků Morales potvrdil svoji pozici v čele země ziskem 60% hlasů. Na druhou stranu ale situace v zemi zůstává patová, jelikož většina z guvernérů, o jejichž mandátech se v referendu též rozhodovalo, si svoji pozici též udržela. Mezi nimi i Rubén Costas z provincie Santa Cruz, jeden z největších Moralesových kritiků a zastánců větší autonomie bohatších nížinných provincií.
Referendum v Bolívii tak v zásadě nevyřešilo vůbec nic. Potvrdilo současný status quo, kdy na jedné straně stojí Morales se svým přerozdělováním a socialistickým programem, ne druhé straně jeho odpůrci, kteří odmítají dále doplácet na spoluobčany z chudších částí země. Autonomii už si v tyto regiony odhlasovaly dříve tohoto roku, vláda je ale proti. Dynamiku politické krize, která se po dobu Moralesova vládnutí neustále prohlubuje, by naopak referendum mohlo ještě urychlit, jelikož všem je nyní zjevné, že patovou situaci je prakticky nemožné rozlousknout.
Možným řešením pro bohaté provincie je začít do hor posílat méně peněz, je však otázkou, s jakou reakcí ze strany vlády by se tato akce setkala. Moralesovy úspěchy, ve které věří stále méně obyvatel Bolívie, jsou totiž závislé právě na penězích ze zemního plynu. A odstřihnout se od nich by se nenechal. Na druhou stranu má Bolívie historii ozbrojených i neozbrojených převratů bohatou jako snad žádná jiná země světa (dopočítáme se téměř ke dvěma stovkám), a je otázkou, zda si nepřipíše další. Morales by němel zapomínat, že právě vlna lidových nepokojů pomohla jeho kariéře. A pokud se nezačně dařit lépe, mohla by ji stejně dobře i ukončit...

Žádné komentáře: