úterý 15. července 2008

Podivná Unie

O víkendu se v Paříži sešli zástupci států EU a zemí, které se nalézají na březích Středozemního moře, aby s pompou založili Středomořskou unii. Velkolepý plán francouzského prezidenta Sarkozyho však trpěl nejen porodními bolestmi, ale narodil se i slepý.
První otázkou je, jestli je taková Unie o 43 členech vůbec třeba v okamžiku, kdy existuje Barcelonský proces, který středomořské a unijní státy už nějakou dobu spolupracují a některé z nich nemají na příliš úzké spolupráci zvláštní zájem. Důvod, proč v ní je například i Česká republika, která s oblastí nemá mnoho společného je takový, že se Německu nelíbilo, že Sarkozy se s ostatními středomořskými unijními státy (někdy hanlivě nazývanými PIGS - Protugal, Italy, Greece a Spain + Malta, Slovinsko a Kypr) chtěl trhnout a vytvořit si vlastní projekt. Kancléřka Merkelová se nechala slyšet, že nesmí existovat "Evropa soukromých akcí". Česko, stejně tak jako například Británie a Švédsko tak ke své účasti v Unii přišli vlastně jako slepý k houslím a francouzské ambice musely jít hodně dolů.
Tolik tedy ke genezi poněkud heterogenního spolku. Co však zaráží ještě více, je obsah. SU se bude scházet jednou za dva roky (původní francouzský plán byla půlroční perioda), což je stejně často, jako summity EU s Latinskou Amerikou - nic moc nenaznačuje preferenční vztahy. A témata, která byla diskutována na první schůzce nenaznačují, že by se na těchto setkáních měla diskutovat témata, která v současné chvíli EU ve vztahu ke Středomoří pálí. Jako náhražka slouží budování mořských dálnic, zlepšování úrovně školství a zdravotnictví a vybudování Středomořské univerzity se sídlem ve Slovinsku. Ani slovo o migraci. Nehledě na to, že by tato slova nepadla na úrodnou půdu je třeba otázku nelegální i legální migrace otevírat. Zájmy jsou sice dosti protichůdné (zábránění ilegální migraci vs. rýžování remitencí, čili finančních prostředků posílaných zpět domů; snaha přitáhnout kvalifikovanou sílu vs. únik mozků; snaha po fungujícím systému návratů nelegálů vs. snaha vytřískat z toho rozvojovou pomoc), ale bez komunikace se nevyřeší (autor těchto řádků byl na jednom setkání Barcelony a sám viděl poměrně pitoreskní vyjědnávání o závěrech - arabský bazar hadra::)
Bez klíčových témat bude i nová Středomořská unie jen skříňkou bez obsahu a její přidaná hodnota je pramalá. Na druhou stranu, pokud by se Sarkozymu podařilo skutečně naučit všechny zúčastněné státy navzájem se milovat, jak řekl o víkendu v Paříži, tak by toho Unie nedokázala málo. Ale to už je zase jiná pohádka:)

1 komentář:

Hubert Smekal řekl(a)...

Europragmatický týdeník the Economist se zdaleka na SU tak kriticky nedívá, což je možná docela překvapivé.
Hodnocení summitu: http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=11751636 a http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=11735453.
Ona spíše pozitivně-očekávací reakce: http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=11707183. A dlouhý článek o investování v "Medu": http://www.economist.com/business/displaystory.cfm?story_id=11703160.