čtvrtek 15. května 2008

Příliš mnoho Hitlerů

Že si Hugo Chávez nebere servítky snad nikdy, to je známá věc. Urazit již stihl kdekoho, a některé, jako třeba amerického prezidenta Bushe, již tolikrát, že by se jeden nedopočítal. Až jednou budu mít dostatek času, pokusím se tu sestavit "TOP 10 Chávez Quotes":), ale probrat se tolika hláškami bude úkol skoro nadlidský.
Poslední z výroku velkého Huga však ve mě zasel zmatek. Věren své tradici ideálního načasování v předvečer summitu Evropské unie s latinskoamerickými zeměmi zaútočil na německou kancléřku Angelu Merkelovou a přes jednoduchou rovnici, že je představitelka pravice, a anžto Němka, tak je vlastně dědičkou hitlerovské tradice (nadto teda ještě může "jít do ...", ale jelikož je prý Merkelová dáma, tak nevíme kam).
Jenže toto přirovnání už Chávez použil v souvislosti s Georgem Bushem, který kromě toho, že je dle jeho mínění "ďábel" (a smrdí sírou), tak je takový darebák, že Hitler byl oproti němu mimino. Čili takový "Űberhitler". A aby toho nebylo dost, Donald Rumsfeld, toho času ještě jakou součast Űberhitlerovy administrativy, přirovnal k Hitlerovi právě Cháveze (což by byla ale podle Chávezovy rovnice chyba, jelikož jako levičák a Venezuelan těžko může býti Hitlerem:)).
Jsem tedy asi zmaten po právu, protože Hitlerů tu najednou máme příliš mnoho. Který je ten pravý?

Žádné komentáře: