pondělí 11. února 2008

Politica Micromundi

Dnes jen krátce k "malým" domácím událostem. Nebudu 21778., který se vyjádří k (ne)volbě prezidenta, ale rád se podělím o svou radost ze zajímavých rozhovorů, které jsem v poslední době zaznamenal v tuzemských novinách. Dvakrát mě zaujala Renata Kalenská v Lidových novinách a zejména otevřenost jejích respondentů - předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a především "ombudsmana" Otakara Motejla. Rozhodně doporučuji!
V pátečních Hospodářských novinách zase nešetřil zajímavými výroky šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. Zvláště následující slova mě poněkud překvapila či přímo vyděsila:
HN: Ministerstvo při výběru informačního systému použilo novinku v soutěžním právu - soutěžní dialog. Teď tvrdí, že právě kvůli němu nebyla šance soutěž férově dokončit.
Problém není v soutěžním dialogu, ale v tom, že byl nešťastně proveden. Jeho výsledkem mělo být obecné upřesnění toho, co ministerstvo chce koupit. A ne jméno konkrétního výrobku. Pak totiž soutěž, která má po soutěžním dialogu následovat, ztrácí smysl. A přesně k tomu tady došlo.
HN: Co dalšího vám vadilo?
Například, jakým způsobem pracovala v rámci soutěžního dialogu hodnotící komise. I když to není v zákoně přesně popsáno, určitě musí být dodrženy základní principy, jako třeba to, že každý píše hodnocení sám za sebe. A ne, že předseda řekne: Ty to napíšeš i za toho druhého. A jeden člověk pak hodnotí dvakrát. To je absurdní.
HN: A k tomu došlo?
K tomu skutečně došlo. A argumentace ministerstva, že to není zákonem specifikováno, je - jak jistě uznáte - argumentací nanic.
(...)

HN: Stalo se vám, že jste měli podezření na kartel, ale nemohli s tím nic dělat?
Cítím velký problém například v tom, když se mi na stavbu úseku dálnice D8 přihlásí jenom dvě firmy a obě dají o dvě miliardy korun vyšší nabídku, než je předpoklad, že by to mělo stát. Jestli to takhle bude dál, a budou se nám na takovéhle zakázky hlásit jedna nebo dvě společnosti, tak skutečně budeme dálnice pořád stavět mnohem dráž, než by bylo nezbytně nutné.
HN: Čím si vysvětlujete to, že se přihlásily jen dvě firmy?
Tím, že jsou domluvení. Akorát nemám sílu na to, abych jim to prokázal. Je naivní představa, že přijdu k nim do firmy a oni budou mít na stole dopis, kde se na tom domlouvají. Jestli se na tom domlouvají, tak vědí, že je to velmi závažná věc.
(...)

HN: Co musíte dokázat, abyste někoho usvědčili z kartelu?
To bychom také rádi věděli. Zrovna teď nám krajský soud zrušil jedno rozhodnutí, přijaté ještě za mého předchůdce, týkající se nedovolených dohod provozovatelů čerpacích stanic. Byl to vůbec první kartel, kde jsme neměli přímé důkazy, ale soud nám to shodil úplně kvůli něčemu jinému. Rozhodl, že nemáme právo pokutovat právního nástupce.
HN: Co to znamená?
To znamená, že jestli tenhle názor projde i u Nejvyššího správního soudu, tak už nikdy nikomu nedáme žádnou pokutu. Protože si každý jednoduše dojde na úřad a změní IČO. Je to tak absurdní rozhodnutí, že když jsem jej četl, úplně se mi zatajil dech.
HN: Soudy vám v poslední době zrušily už několik rozhodnutí týkajících se nedovolených dohod mezi společnostmi.
My teď máme soudy zrušena čtyři klíčová rozhodnutí a čekáme na Nejvyšší správní soud. Pokud je všechny potvrdí, tak si tady vezmeme dlouhou dovolenou. A až se vrátíme, tak už budeme jen schvalovat fúze a posuzovat veřejné zakázky, protože žádný kartel nebo nedovolenou výměnu informací už nikdy v životě nepostihneme.
Kolegové z nedaleké krásně zrekonstruované budovy budou mít zřejmě veselo...

Žádné komentáře: